Monday, December 20, 2010

curik ikan mak!

Tengahari tu dah lapor sebab td malam cume makan , McD Prosperity Beef Burger jek, yummy2!!!heeh

 



yummy3 =)

Okie perut dh de memain irama ghazal percume plak neh, bkak tudung saji…..
“alaaa…mak masak ikan goreng ajewww,huhuhu….’ (w0i saadah! b'syukur laa... manyak cantikkk muka mu!,,,bley plak ‘ajewww’ nak sedap masak sendiri r!byak s0ngeh la plak minah neh,,, eerk??? =| ) heeh…

Nak bikin selera maintain, kite curik ikan mak…tinggalkan sekor je kt pinggan turh!h0h0h0… nak wat pe ngan ikan neh? Kite masak lauk feveret kite, ikan kemb0ng masak tauchu….gulpzzz!

Gila! Lagi 10 minit abg kite balik keje nak makn tengahari, naye jek bkak tudung saji tengok lauk tinggal sek0r jek!nangis plak abg aku turh….huhuhuhu…

Care-care nak wat camne? Mesti kne ade…

IKAN! (pape boley…kasi siap goreng)
Panaskan minyak cikit then masukkan BAWANG PUTIH, MERAH, HALIA… (dh di ganyang-ganyang erk…) saper yang x kenal bendalah neh dengan korang-korang leyh D’ganyang sekali….!keletuk pale kang!

diganyang-ganyang taw...
Kasi naik bau pastu bole masukkan tAUCU, jgn banyak sangat kang masin sangat naik darah tinggi korang!...ni rupa paras taucu sape yg ndak tahu…


Pastu masuk ASAM KEPING ngan KICAP biar kasi lauk tu nampak cun cikit….,letak la GULA secukup rase… tambah la air sape yag suke berkuah tu….nak kasi pedas jgn lupe letak cabai okie… akhir sekali bole la kasi letak IKAN, CILI HIJAU/MERAH, BAWANG kasi potong bulat-bulat…. (gambar korang bole carik sendiri erk…)

Haaa, tepat 10 minit berlalu abang kite dh balik terus bukak tudung saji, (OMG! Ikan goreng sekor je ade? b’kata dlm ati…) Heeh….. sekejap-sekejap! Lauk SIAP!...

agak serabai kan? heeh

Ala kite tahu lauk ni simple giler dan korang pon tahu buat gak kan,,,saje jek nak menyemakkan blog kite ni,huhuhuhu…


Tarangggg! Nengok…nengok bawah.....nengok bawah org kate....


hahahaha….. masya’allah buruk giler perangai anak dara neh!!! =/ (reject bakal mak mertua aku nengok!)

hehehehe,,,,mak kata makan kne licin pinggan supaye dapat cal0n suami yang soleh!...so, okie ape… xde salah…kan…kan….kan??? (saadah!!! Nie bukan sebab  licin pinggan, tapi ko mmg pelahap!huhuhuhu…kui3 ;p)



walaupon lauk x sesedap mak kite masak,tapi dh lapar  =(    makan je laaa…. e'erkkk... Alhamdulillah.....


yeahhh dh kenyang!!!

Ouchhhh….. Baby kecik dah wat serangan padu kt laptop kite, tadaaaa….!!! 

Kat luar hujan lebat, mak masak jagung rebus, serang! ;p


8 comments:

Nieza Micha said...

huhu... dah jadi chef pulak kau..XD

adda said...

h0hoh0...u know me! heeh,,,,
chef x b'daftar cegitu ler... ;p

intan said...

dah pandai masak bleh buat menantu la tu..
heeee

adda said...

@intan: hahaha...tiap2 ari kang kite msakkn lauk taucu ni kang tuk my husband..kekekeke...;p

Nadia Hani said...

omg adda mmg terel masak! adda msk sume sedap. =)

p/s: erk.. taucu tu ape eh? ingat ke tauhu td. -.-"

adda said...

@nadia: heeh,suke-suki je nadia neh...
taucu bukn tauhu la... taucu tu mcm bhn2 masakn gak dp'buat dr kcg soya...cbe la try k,heeh ;p

ct amienah amyra as-sunnah said...

rindu masakan addah...untung sape dpt addah..bukan saja cantik, putih..ada diploma, degree lg...pandai..dh tu pandai masak..untungnyaaa... :)

adda said...

@kak ct: amboiii kak ct,perli nampakkk....amin,,,kalo ler btol nyer, tp masalah x btol la kak...hehehehe