Sunday, July 31, 2011

Bismillahirrahmanirrahim


Assalamualaikum
S E L A M A T  B E R P U A S A (",)
Jangan lupe niat puase ye....
Dan jangan buat-buat lupe bukak tudung saji mahu mencari nasik! ;)


Saturday, July 30, 2011

"tepuk amai-amai belalang kupu-kupu..."

Malam yg hening, hening ker? macamla dlm bilik kite bercuaca?erkkk... =\

Sedang asyik melayan anak buah yg kecik terhengat la pulak dolu-dolu lagu yg selalu menjadi alunan family untuk memastikan kite tersenyum, ketawe, yg pasti yg bentikan kite menangis.

Tapi sekarang mase sudah terbalek, dah jadik tutun temurun la plak, kite plak nyanyikan tuk dorang.
Agak-agaknye lagu chumeyl-chumeyl yg femes ape yg selalu dinyanyikan bile baby melihat bumi allah nie erk???


Kalo ngan budak kecik yg nakal neh, kite selalu nyanyi lagu...

KALAU ANDA GUMBIRA......
Kalau anda gembire tepuk tangan! kalau anda gembire tepuk tangan! kalau anda gembira beginila caranya, kalau firas gembire tepuk tangan! ( if u hepi all e days please clap ur hand! =) )
kalo firas gembire kata horeyyy!kalo firas gembira kata horeyy! kalo firas gembire beginila caranya kalo firas gembire kata horeyyy!
cibuk dier angkat tangan dier tu... hoorey! cuke nye dier sambil tepuk tangan, kal0 dier malas dier wat bunyi mulut jek! chumeyl...

TEPUK AMAI-AMAI.......
Tepuk amai-amai belalang kupu-kupu tepuk firas pandai dimalam minum susu, susu lemak manis santan kelapa mude firas jangan nangis! ibu pigi keje!
dak nakal tu ik0t tepuk tangan sambil goyang-goyangkan badan dier...

LAGU TIGA KUPANG.......
Lagu 3 kupang sagu penuh padi enam ekor burung masuk dalam kuali, bila sudah masak burung nyanyi saja tentu sedap makan beri pada raja, raja dalam umah buat kire-kire, suri dalam dapur makan roti gula...hoii. dayang tepi kolam mahu jemur tepung datang burung hitam pagut batang idung...dung... -kite cubit-cubit idung kemek dier turh, geram! ;)

Agak-agaknye kan nanti anak kite nak nyanyikan lagu pe plak eh???!!! lagu ciptaan sendiri ker?...erk?...hahaha..tettttt! MIANG la adda oiii..w00t...woot... *dream alone* hehehe =')


 Adoi, sok kene cat umah la plak! cabut larik~~~zapp!

Tuesday, July 26, 2011

apam...apam...apam oh apam!

Bile otak x berfungsi, tangan dah gatal-gatal, kaki x geti-geti diam, mata lip lap lap lip, jari x benti-benti mencarik, akhirnye jumpe juge =) 
Siap sudah! first time buat jadi juge, selalu g umah org kawen dapat 2,3, bijik jek,kedekut!heeh *ngeng*... ha neh adda amek kau sejibik! *sedap gak* wink2~~~ tekan butang lif masuk sendiri nampak *raise brow*
APAM POKALDOT BERINTI STRAWBERRY 
chumeyl ken...ken, iyakan?! katakan iya! ;)
Dah berkurun orang buat, tapi kite baru terhegeh-hegeh mau buat siq!

Bentakan naluri hati remaja kekadang adalah "Selfish!", yang kemungkinan membawa penyesalan seumur hidup tidak pon ia menjadi titisan memori yang sukar untuk dipadam kisahnya
Berfikirlah sebelum bertindak (",) *cam xde kne mengena jek ngan kuih atas!?erkkk? =/ *

i hate u!, dun disturb me okie?! x yah la wat ayat kesian ang kat ceq neh, please lah! rimas!~~~ fullstoP.

Monday, July 25, 2011

konvokesyen UiTM dah mai dah

Kerja-kerja KONVOKESYEN dah start nampaknye...adeh, 
sungguh rajin kite bukan menolong kakak kite?! iya bukan??? katakan IYA! ;)
u dun believe me? please see picture below

````````````````````````````````````````

 

hehehe, each convocation. dis is my charity job :D

Dis baru little jek, sat g tunggu la berkotak-kotak pulok, coming soon...haha..hah!
dah biase dah stiap tahun ;)
````````````````````````````````````````````````
ISTIADAT KONVOKESYEN UiTM ke-75
Congatulation!!! to any person will naik pentas amik graduation scroll!okie-dokie =)
tunggu,ade surat sampai umah sat g,
jangan banyak tanya
Segala maklumat, dan kemaskini maklumat peribadi boleh melayari laman web
http://konvokesyen.uitm.edu.my/
TAHNIAH SEKALI LAGI! 
dan tahniah kepade kite juge, cam nak patah pinggan neh duduk lelame
kakiku kaku, punggungku beku
uisyhhh

o.k...continue keje, today is monday, dalam pale rini nak buat APAM POLKA DOT BERINTI =),
yummy...yummy



Entry for bulan mulia ramadhan al-mubarak dah siap!heeh, tunggu next week! assalamualaikum


Saturday, July 23, 2011

aku juga merasai

lecun...lecun...lecun
mutiara jernih melangkaui pipi kite

sayu...sayu...sayu
sebak...sebak...sebak
tuhan, kite seperti tidak bole bernafas
apatah lagi si dia!??ya kan?

rasa ingin kite berlari
mendakap penuh kasih
jikalau beban kesedihan itu beransur menjauh

selayaknya dia harus dikasihi dan dicinta
bukan diherdik jauh sekali disakiti
kerana dia kekasih teristimewa

tergamaknye 'kamu'!

sedari tadi sehingga kini 
mengapa mutiara jernih ini tidak terhenti-henti!!!

ya tuhan,
hanya doa kite untuk dia
ingin dipujuk khuatir 
diri kite sendiri tidak terpujuk

sedu-sedan masih kedengaran
esok bangun tido mesti mata lebam cam panda

teringat tadi kteorang nangis same-same kan,?
chumeyl n sweet pulak rasenyer, hehe =) 

MAK, luv u! 

~sempat lagi kite telan double cheese burger =))~


Thursday, July 21, 2011

'tak bole lah' 'tak nak lah' 'tak mau lah' 'tak...bla...bla...'


'tak bole' 'tak nak' 'tak mahu'  'cannot' 'i'm sorry, x dapat la...bla...bla...bla...' lagi ayat semusim dengannya???

Susah nak cakap kat orang

Kalo korang mesti dah serbu je cakap.

Bile orang yang cakap kat diri kite camtu ati sedey gila bayang btul la...

Babtu kalo susah kite carik family, (anak manje katakan...)

********************

Kawan b'gumbira senang carik, 

Time susah kadang-kadang macam peminta sedekah p0n ade..., 

Kite dah biase dah~~~ *baby face*

Susah, dengan niat kite before nak mintak tol0ng, "aku susahkan die x??!" *mind thinking*

Kalo die o.k...alhamdulillah =)

Kite kalo susahkan family kite x pe ehh ,adek yg kejam!~ 

Kal0 la family kite yang cakap cegitu, 

Confirmmm! konpem! air sebaldi setempayan ley tadah, 

Sedey lecun beb, sensitip!  

Sekejap dah pipi laju jdik air terejun buatan sendiri..huhuh

Tapi pikir-pikir, kite sendiri yg pendam... 

Kawan x tau pon pe masalah kite tu ... Mengong! *sweet smile*

 *********************

Janganla terlalu kedekut nak membantu orang len, *mak yg cakap*

Time diri susah jangan mara-mara pulok kalo orang x dapat menolong

Jangan asyik pikir diri nak senang je *pantang aku orang cegini! kan dah gune 'AKU' *

Sebelum tu tilik dulu diri tu ade senangkan ati orang x

Kalo x dapat menolong cakap sebaik mungkin bukan wat rase cam orang tu nak kerat 14 badan kau lempar dalam sungai kelang!

Sekali sekala dalam setahun tu x per la kot, tp kalo berkali-kali ko tolak pertolongan orang

SAH!SAH la... ati kau itam bak dunia tanpa cahaya, lemau bak kerop0k masuk angin!

Bantu la semampu selagi tulang empat kerat mampu pikul, tolak la dengan niat yg baik bukan dengan niat mengutuk

*****************************

Akhir kata
Berbicara senang tapi diri sendiri pon bukannye betul sangat pon,tapi nak terluah gak, x t'tahan-tahan rasenyer lah... kemaafan je diharapkan, huih.haih..



Baru lepaih beberape jam yg lalu balek dr shah alam, makan2 kat PakLi sek.7, kenyang~~~ tapi balek umah nengok my ma masak SARDIN, lapo ler balek, GENDUT! huhu

Thursday, July 14, 2011

Belaian Ibu

 *Pantun jap*
Akhirnya 14hb Julai`2011 tahun ini tiba juga
Genap 56 tahun suda umur permaisuri hati kita
Titipan doa selalu untuknya tidak akan sesekali kita lupa
Yang pasti setiap saat wajah nya sentiase bermain dimata kita

"SELAMAT HARI LAHIR, HAPPY BIRTHDAY n HAPPY BORN DAY TO MY MA!"
14th JULY`1955
Siti Aliah binti Kardi
Ma dah tua, tapi orang kata muka Ma x padan ngan umur !
w00t...w00t... kire awet mude ker maknernyer???! adda *lol*! *wink*
Petua Ma, lebehkan manisan dalam senyuman, bukan dalam masakan okie ;')

*smile* gambaq lame

Seringkas kata:
Bertuah memiliki ma, Bertuah memiliki ma, Alhamdulillah, noor insan bertuah memiliki ma dan menjadi anak ma *smile* yang pasti semua anak bertuah memiliki insan bergelar Ma, mak,ibu,mummy,mama,umi n semanis panggilan yg lain...Llalalala

kite dahagakan belaian dari seseorang ibu! *raised brow*
what?la pulak da...why?
sebab setiap kali ma belai kite, kite akan meronta-ronta, jangan-jangan! oh tidak ???
heeh... Ma, noor geli la, sensitippp meremang bulu roma =| ,heeh ??? 
ape punya anak, x romantik langsung! L0L! *wicked grin*

*Belaian Ibu*

Tertanam naluri keibuan amat mendalam
Di jiwa insan yang mendambakan kebahagiaan
Di bahumu tergalas beban
Perjalananmu penuh rintangan
Kau titipkan kasih sayang
Sejujur pengorbanan
Tak ku nafikan 
 
Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan
Kau insan penyayang
Betapa ku merindu
Lembutnya belaian ibu
Membuatku terlena
 
Di wajah terlukis tenang
Debar di dada kau rahsiakan
Ku pastikan dikau aman
Dikurnia sejahtera
Tak ku lupakan 
Tiada aku tanpa ibu
Hanya kau satu didunia
Bertakhta dikau dijiwaku
Kau lah ibu yang tercinta
 
Kau insan pengasih
Betapa aku mengharap
Hadirnya restumu ibu    
Membawaku ke syurga
 
Bersemi belaian kasih sayang nan berpanjangan
Darimu insan yang mendoakan kebahagiaan anak-anakmu
Baby kecik asyik mengigau je, x tenteram tidoq
Assalamualaikum *sleepy*


Tuesday, July 12, 2011

DESKTOP? pe masalahnyer

assalamualaikum...woot...woot

wah, 1 weeks kakak kite p outstation netball(erkkk, netball pon de out2 kew =\) wakil UiTM, semoge berjaye!!
but uwaaaa...baby kecik nie gak ler ceq kono ler tidoqkan tiap2 mlm...
waduh-waduh bakalan jadik mama mithali ye gamaknye kite neh...hohoho,,,
xper2 ucu suker! sukerrr jadik sepakan penalti baby kecik neh! tidoq x hengatt dunia!, mentang-mentang ler name dier ade 'zakwan' segala bagai atas katil neh nak ditendang nye,huhuhu...ucu juge jadik mangsa...terkoyak balek kang jahitan kat bibir ucu ni sayang oiii... =0

ermmm...haihhh, x der pe pon cume nak bagi tahu, dh 2 bulan dok umah, rindu gak suasana kampus...
bile dah masuk semester, maleh pulok nak p kelaih, 
ade kang kene siku lubang hidung ni kang jang ha... 
MELAYU,MELAYU, MELAYU! apa mau jdik neh...
MELAYU MUDAH LUPA!kata Tun Mahathir Mohamad ...erk? x de kaitan...

Bukak laptop termenung nengok DESKTOP, tutup file.. DESKTOP gak ditenungnye, layan lagu mata nak gak melirik memanje kat DESKTOP, bile off9 DESKTOP gak dijamahnya...
DESKTOP,DESKTOP,DESKTOP!apa masalah kau? gambar boyprend ang ka yg kat DESKTOP tu? beria-ria benor adda ang asyik termenung x berkelip...
heeh =/ dok ehhh...nak tau ka? ni haaa x da papa pon...

('',)(,'')


Tarangggg!kuliah Program SarjANA Muda

walla beb, kau ada? x dak kennn...neng0k, betapa semangettt nya kite nak nek semester, ken..ken...
uihhhh...tangan ke bahu mata ke atas naa!!! berlagak! arap idung je besaq la adda neh! thesis p0n arap2 hidung kempas-kempis, berangan semangat nak nek semester,,,errr =\ ... bukan la tengah susun, hafal schedule neh, appointment ngan doc. tu lagik... cuti pnjng 4 bulan berlumut-lumut ler otak neh, kene rendam dengan kelorok ngan softlan 7 ari 7 malam neh gomaknyer...

Pantun pendek dari adda

12th SEPTEMBER`2011 ye!
jangan pulok buat2 lupe!
jangan nnti sibuk beraye!
sampai x perasan KULIAH dah BERMULE!

Spesis tidoq dari planet mane pon ucu x tau la firas zakwan!

Monday, July 4, 2011

selamat pagi puisi

Assalamualaikum...juz nak share music piano instrumental + puisi,
tapi kalo bunyi piano plus ngan bunyi violin,fuhhh...awesome!!!
kite adda a.k.a noor saadah sebagai seorang pompuan, gadis t'sangat suke dengar bunyi:
satu: piano
dua: biola
tiga: gitar
.................
(,")(",)
video


ceeh!puisi lagik!x de kereje len la ko adda!, okie-dokie =')


Ke kiri ku buntu
Ke hutan ku hilang
Ke timur ku kosong

Aku terus bosan dan tertekan
Seperti waktu yang terus saja meninggalkan aku
Jauh ke dasar kerak bumi yang belum pernah diterokai

Warnaku rindu
Jiwaku biru

Menunggu cintaku
Umpama si buta
Yang melihat syurga

Umpama lampu yang berbunyi hitam
Lalu menunggu aku terus

Kini malam tiba lagi kerana
Tinggalkan cahaya matahari
Dibebankan dengan bunyi rintisan hujan
Seperti mahu saja aku mengejar
Gunung yang besarnya tidak terdakap

Seperti itu jugalah rindu aku ada
 Kini harus aku terus menunggu
Atau hilang saja AKU dilautan luas

Cinta yang mahal itu
Tak perlu dilafazkan
Cinta yang agong itu
Adalah satu pengorbanan
Tak ramai orang
Yang sanggup berkorban
Kepada orang yang dia cintai
-movie: selamat pagi cinta-

i juz like e music, so calm and touching... jiwang seyh! uwekkks!banjir dah bilek kite neh, hahaha
credit to akmal hariri

Saturday, July 2, 2011

Pemikiran agak Kritikal

  • OUCHHH!,  Last monday, aye macam biase pegi wat check-up kesan dr operation aritu kat PPUM, next month check-up lagi, kali neh nak x-ray tapi kali neh Dr.Myanmar tu kasi tau u kene pakai??! cer teka..cer teka?! ermmm BRACES! braces oh braces a.k.a pendakap gigi nape kau wujud?!huh

haruskah?sakit ka? L0L! lagi mau tanya!

Alhamdulillah, jahitan sume dah xder...sume okie,kaki dah okie gak,dh ley jalan cam orang normal kembali,yeay!BINGGO ;) 

After x-ray ade beberapa gigi harus dicabut! HARUSKAH??persoalannya disini?!!HARUSKAH?! 0MJeyyyy! OUCHHHH! sayesly aye tatooottt!takottt makkkk...! dan pakai bracesnye x tau lagi bile dis year or next year...huh =\

Dalam pale sekarang:
  1. JERIT! kite dh ready nak jerittt kuat2 mase tu!!!
  2. SAKIT!SAKIT!SAKIT!orang kata sakit laaa...kalo kite wat betul2, rasenye doc. tu nak bg penyepak lelaju jek kat muke! =/
  3. Dah pikir nak cabut lari, tendang doc. tu laju2 je mase die nak cabut gigi kite, ngeee~~~tatootttt!
  4. 'Dr.Aung.!buley pengsan kan saye dulu x?" ngeee~~~
  5. B'sediakah kite?ingat senang nak jage? lagi senang jage bisul kat punggung tauuu...
  6. Macam mane nak makan? 
  7. Dengar cite sape nak diet pakai la braces..mak aiii, cicak-cekeding ler gini
  8. Macam mane nak berus gigi? adoiii...
  9. DUIT?! ingat murah...mahal Lol! kene ready2 perbelanjaan neh...
  10. RIMAS!RIMAS!RIMAS!yela mesti x selesa...
  11. .dan .......................x tahu nak cakap ape lg, sebab x alami lagi,huhuhu
  12. banyakkan surf internet tentang BRACES...

  • Kawan baru,  Dah ade kawan baru tempat mengadu. Sekarang dah ade 2 diary harian sekarang! my Belog dan my Twitter... tapi diary kite bukan private, tapi kes yg bole dibace orang punyer,heeh... dah giler, pandai2 tweet2 dah sekarang, walau p0n x ramai follower tapi seronok cakap sorang2 pon kite x kesah asalkan ley cakap ape2 pon, dier lebeh mesra pelanggan..erk?eh? haa,ah..lbeh kurang la...bgi kite twitter lebeh mesra berbanding facebook... kalo bley setiap saat nak tweet, tapi x ler sampai nak p 'buang hajat' pon nak tweet... agak2 la weyh adda...huks3 =)

ceeehhh, nak tunjuk jugak!!! orang jak0n mmg cegini... ahaks3
  • Program realiti, Satu-satu program realiti dah abez siaran, bermula dengan: 
MENTOR: nasib bek SALMA menang, kal0 x dah lama tv kat umah pecahberderai...,erk?ngeee~~~ 
AKADEMI FANTASIA: oh HAZAMA, KAWTIMMM! ni pon kite setuju dier menang kalo x kali neh kite wat remote kat umah tu dah jadik mangsa keadaan... 
IMAM MUDA TERUNGGUL: Alhamdulillah, imam MUDA Hassan jadik juara imam muda musim ke-2, sejuk, nyaman, bersih jek nengok muke imam muda hassan, ;) heeh...kan bez sejuk ati kalo dapat suami cam imam-imam muda ni eh...hahaha, tapi imam muda Nazrul pon bez, pandai berhujah! imam muda dah abez menyusul kemudian adalah USTAZAH PILIHAN pulak dah...macam-macam dah... kite layak x?! berangan~~~ belum interview lagi awal2 juri dah cakap "kamo buley cube lagi tahun depan"! waaaa.... sadisss betul! hahaha

bulan oktober nanti, nantikan...cun-cun x?ahak3...

Ahad neh, MALAYSIA lwn TAIWAN, mengaummmm yo! HARIMAU MALAYA! chilll beb...yuhuuu... my BF ade tu  Aidil Zafuan, cayok2!!! lu hensem beb, kenyit jek mate confirm penjaga gol taiwan tu lembut ati punyer bagi GOL! ahak3..hahah... mengamuk rita rudaini dengar neh...huhuhu ... amik inspirasi jap tenung mate c aidil neh, encemmm ler, nasib bek dah de bini jang ha...hahaha...

tahniah dapat baby QAQA Arjuna, n Ryan

Bile mak tanye, kata ada keje thesis? nape x buat? tapi layan belog, errr... kite jawab: belog x kuar result yg menentukan mase depan,simple thinking, rest2kan otak. Thesis penting kene fokus buat b'coz tht's my future study mak, kritikal thinking... fuhhh,menjawab ayat macam nak kene lenyek dengan lori INDAH WATER! e,erkk? =\


Okie-Dokie, i'm sleepy, sok kne jage baby kecik...Assalamualaikum