Saturday, June 25, 2011

kenape orang suke show-off awek-pakwe ...


W00t...woot...entry yg agak tetibe singgah sejenak di akal fikiran kite
sHow-oFF awek-pakwe ni banyak cabang, ade yg kt kluarge, kawan2, sedara-mare, facebook ke, belog korang ker,laman sosial korang la...

Orang nak show-off awek-pakwe korang kat kawan2 ke, kat laman sosial ke tu kite x heran la, ade kite kesah, tu adat la sume orang nak tunjuk, betapa bahagianye ade awek-pakwe ken...ala, orang bercinta biase la tu... lagi2 selalu bawak p jumpe famlily biase la tu nak eratkan silaturrahim katanya...

Tapi asal abang-abang ,kakak kite x camtu, awek abg2 kite pon sekali je jumpa, yg x penah jumpe langsung pon ade, itu p0n jumpe time raya je pastu x jumpe-jumpe, jumpe time merisik nanti kot...

Yang kite nak cite kat sini perluke nak bawak kehulu kehilir awek-pakwe korang nak p umah sedare-mare korang time raye,kawen? perluke? kal0 dah de pangkat TUNANG, dh de rancangan ke arah tu bg kite xde masalah... kalo tanye kite, seriusly...kite koq 'menyampah'! tapi x tunjuk la...(silap ari bulan orang kata kite kaki jeles plak)

Tapi kite suke pulak kalo kes yg sedare kite tetibe bawak awek die,(tetibe je...)  biasenye raye la... tup..tup tahun depan tunang pastu dah kawen, kire cam die bawak perkenalkan ade sebab la, upenyer nak mendirikan masjid...ha, yg tu kite x kesah lagi kite suke...

Tapi kalo kes tengah belajar, x konfirm lagi tu, kite rase x perlu kot...simpan je dulu x lari gunung dikejar! insya'allah dengan izin allah, dengan niat yg bek bersatu la korang...

Kite x suke kenape? kite takot nanti orang yg suke show-oFF ni , mase bertunang atau naik pelamin nanti kang dgn orang len pulok...seremmm, malu la pulok... yela mase dapat kad kawen mesti sedare-mare dh tau sape ye pasangannye,tapi bile nengok aikkk...orang len pulok dah... ape korang rase???kalo korang kat tempat sedare mare mesti pikir benda yg sama punyerla...

So, bg kite ni pendirian masing-masing la mane lebeh selesa,mungkin nie ade kebaikan bg dorang yg suke show-oFF ni ... tapi kal0 kite terus terang, show..show...syuihhhh la! sebelah mate je kite pandang, x pon kite pejam mate jek....
tapi ade gak yg xde niat pon nak tunjuk-tunjuk, tapi dah orang nampak nak wat camne? mulut orang kita x ley nak tutup ken...hoho

Agak-agaknye sebab-sebab munasabah suke show-off awek-pakwe ape eh?:
  • perasaan bangga woo, aku dah ade awek-pakwe!
  • nak tunjuk korang romantik la...
  • x ley berpisah la, mesti kene bawak gak...
  • nak bagi tahu, aku tengah bahagia la, sampai x terucap!
  • nak bagi tahu, aku dah nak bertunang x pon kawen, opsss!ye kerr...  

Kite jadik sbegini maybe sebab adek beradik kite bukan orang sebegini kot, huhu, kalo ade hanya tuhan yg tahu la...dorang jiwang-jiwang kat laman sosial je... bile berdepan cam orang xde perasaan, depan family HIPOKRIT deh, haha ...

Bercinta bg kite ade 3 dimensi bebudak, remaja dengan bercinta dewase bagi kite len:
  • Cinta bebudak: cinta batak, jakon org kate, belum matang lagi, asyik nak bergado je masalahnye, message, tepon kene selalu setiap minit, saat kalo x merajuk!, show-oFF (agk konflik la..) 
  • Cinta remaja: cinta pra-matang, cemburu lebeh, perasaan masih lagi bole berubah dekat org len, asyik nak berkepit/dating, cepat melatah dalam masalh cinta,sikit-sikit nak break, eii...agak suke show-oFF gak la (nengok pendirian masing2 la..)
  • Cinta dewasa: xde cam cinta bebudak atau remaja asyik selalu nak berkepit(dating), kene slu SMS, kene selalu tepon! x, dorang open minded... diorang percaya ade jodoh x kemane, x cepat melatah dalam masalah cinta...cinta yang matang, x merajuk x tentu pasal, x suke show-oFF...(biase nye nie orang yg dah bekerja)

Okie...time utk wat assignment kite yg terbengkalai habis disebabkan sifat pemalas bile duduk besaqkan badan je kat umah =')

"Dalam bercinta jangan sampai terlupa kaseh sayang kepada-NYA, mak dan ayah adalah tempat yang pertama okie" ;)


Kat laman sosial kite nek menyampah gak kat orang yg selalu asyik nak tunjukkan ke`kaseh sayang dorang kat awek-pakwe dorang, mcm die sorang b'cinta...sekali sekala x pe, nie kalo bley setiap saat nak post seolah2 dunia nie die sorang yang bermadu-asmara,siap mention nama tu...aisyhh...meremang bulu roma kite, tu bukan romantik, tu namanye bendel (org jawe kata), gedixzz seyh! huks...huks...tersedak plak! ;D 
SALAM


4 comments:

intan said...

setuju!
diorang yg suka show off ni selalunya bukan kekal lama pon..
poyo je lebiyh.
dah lah pakwe x ensem pon nak tayang2.heh.
ehhh alamak teremosi plak
kekeke

Sr. adda said...

@intan: hahaha...oppsss...terlebeh emosi pulak ye ;0

Miss Jingga said...

ramai yg show off tu bukan cun or hensem sgt pon..wat semak ruang je..bukan owg nk tgok sgt pon pakwe makwe dorang ni..

Sr. adda said...

@miss jingga: haha..waa, luahan ikhlas dr ati tu...